Opteer voor Garden Gourmet

LAAT UW TWIJFELS WEGNEMEN OVER PLANTAARDIGE VLEESVERVANGERS!

ANTWOORDEN OP VEELGESTELDE VRAGEN!

Aangezien plantaardige vleesvervangers pas recentelijk op de markt zijn verschenen, moet u mogelijk extra stappen ondernemen om uw personeel en klanten beter bekend te maken met deze producten. De volgende tips zullen u helpen om deze veelgevraagde voedingsmiddelen in uw gerechten op te nemen, anticiperen op enkele van de vragen die u zult krijgen, en deze voedingsmiddelen met vertrouwen aan uw klanten te serveren.

IK HEB EIWITTEN NODIG

dish

Het merendeel van onze plantaardige alternatieven bevatten eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten (zoals soja) of mengsels van granen en peulvruchten voor hun complementariteit in aminozuren (bijvoorbeeld erwten en tarwe). Ze leveren ongeveer dezelfde hoeveelheid eiwitten als vlees¹.

IK HEB GEHOORD DAT SOJA GEZONDHEIDSPROBLEMEN MET ZICH MEEBRENGT?

Soja is een veelvoorkomend voedingsmiddel sinds de oudheid, en er is geen beschikbaar onderzoek dat het specifiek in verband brengt met gezondheidsproblemen bij mensen. Het kan zelfs bijdragen aan het verlagen van het cholesterolgehalte en het risico op hartziekten².

ZIJN PLANTAARDIGE EIWITTEN VOLDOENDE OM VERZADIGD TE ZIJN?

Ja, in het kader van een evenwichtige maaltijd zult u na het eten van deze producten geen honger meer hebben. Deze voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong hebben over het algemeen een hoger vezelgehalte dan vlees, wat bijdraagt aan een gevoel van verzadiging³.

hot dish

HET ETIKET VAN SOMMIGE PRODUCTEN GEEFT AAN DAT ZE GEEN GGO’s BEVATTEN. WAT BETEKENT DAT?

GGO's worden meestal verkregen door het selecteren van een gewenst gen in een micro-organisme en het inbrengen ervan in een plant (zoals soja, katoen of maïs). Dit proces is wijdverspreid gebruikt in de wereldwijde landbouw om de opbrengst van gewassen te verbeteren door ze resistenter te maken tegen insecten, onkruid en ziekten.

Regulerende instanties over de hele wereld, waaronder de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), hebben vastgesteld dat goedgekeurde genetisch gemodificeerde gewassen (GM) en de daarvan afgeleide voedingsingrediënten veilig zijn voor menselijke consumptie. Niettemin blijft het gebruik ervan controversieel. Daarom vermelden de etiketten van de meeste vleesvervangers dat ze geen ingrediënten bevatten die afkomstig zijn van GGO-gewassen..

DEZE VOEDINGSMIDDELEN ZIJN STERK BEWERKT. HOE KUNNEN ZE GEZOND ZIJN?

logo

Het begrip "bewerkte voedingsmiddelen" wordt over het algemeen negatief gezien. Echter, voedingsmiddelen worden om verschillende redenen bewerkt, waaronder het veiliger, smakelijker en gemakkelijker verteerbaar maken van grondstoffen.

Inderdaad, de verwerking van voedsel kan ook risico's op het gebied van voedselveiligheid verminderen, voedselverspilling verminderen, de houdbaarheid verlengen, de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen in bepaalde producten verhogen en smaken creëren.

Het verwerken van voedsel, zowel thuis als in een industriële omgeving, kan de hoeveelheid van bepaalde hittegevoelige vitamines verminderen. Maar de voedingsindustrie kan deze verliezen beperken door gecontroleerde en vaak snelle processen toe te passen en de oorspronkelijke vitaminegehaltes na blootstelling aan hitte te herstellen.

Ten slotte kan voedselverwerking ook de voedingswaarde van voedingsmiddelen verhogen. Bijvoorbeeld, het stelt ons in staat om antinutritionele factoren in peulvruchten te verwijderen of de verteerbaarheid van zetmeel₄ te verbeteren.

Bij plantaardige vleesvervangers zijn het de verwerkingstechnieken die zorgen voor een aantrekkelijke textuur, smaak en variëteit. Zonder technologische vooruitgang in de voedingsmiddelenindustrie zou het niet mogelijk zijn om een voedingsprofiel en een ervaring te bieden die zo dicht bij die van vlees liggen, wat veel flexitarische consumenten willen.

1Marsh, K. et al. Protein and etarian Diets. Medical Journal of Australia, 2013

2Simon, S. Soy and Cancer Risk: Our Expert's Advice. American Cancer Society, 2019

3Klementova, M. et al. A Plant-Based Meal Increases Gastrointestinal Hormones and Satiety. Nutrients. 2018

4Nestlé: Processed and ultra-processed Food. 2020

Meer weten, aarzel niet om contact met ons op te nemen!