Hoofdgerecht

Balletjes op Luikse wijze

  • 4 Portions

Recept

Ingrediënten

Voor de balletjes:

  • 800 gr gehakt
  • 1 fijn gesneden sjalot
  • 3 sneden wit brood geweekt in melk ( kan ook met paneermeel )
  • 1 ei
  • 20 gr gehakte peterselie
  • Boter, olijfolie, peper, zout, bloem

Voor de saus:

  • 2 fijn gesneden uien
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 dl bruin bier
  • 1 lepel bruine suiker
  • 5 dl water
  • 20 gr CHEF VLEESGLACE
  • 3 eetlepels rozijnen
  • 2 eetlepels Luikse stroop
  • CHEF BLANKE ROUX
  • Laurier, tijm, peper, zout

Bereiding

Gehaktballen:

Stoof de gesneden sjalot in wat olijfolie

Meng het gehakt, de peterselie, het geweekte brood, het ei, sjalot, peper, zout en sjalot

Meng heel goed, vorm dan grote gehaktballen en haal ze door de bloem

Bak de gehaktballen mooi bruin in boter en olijfolie en haal uit de pan

Saus:

Voeg nog wat boter toe in de pan en stoof de ajuin met de tijm, laurier, peper en zout tot ze zacht zijn

Déglaceer met de rode wijnazijn en het bruin bier

Laat eventjes inkoken en voeg de suiker, het water en de CHEF VLEESGLACE toe

Laat opkoken, voeg er de gehaktballen aan toe en laat zo’n 20 min sudderen

Haal de gehaktballen uit de pan samen met de helft van de ajuin

Mix en zeef de saus en voeg naar smaak de Luikse stroop toe

Verwarm de saus met de rozijnen, kruid af en bind eventueel met CHEF BLANKE ROUX

Voeg de gehaktballen en rest van de ajuin bij de saus en serveer